divendres, 20 de setembre del 2013

Sobre el pas zebra i el pas de vianants.



Fa pocs dies, passejant per Terrassa i mentre esperava que un semàfor amb “pas zebra” passés a verd, vaig veure un vianant que el va travessar estan el semàfor en vermell. Un cotxe que s’acostava, encara lluny, va fer sonar el clàxon en senyal de desaprovació i una senyora que estava esperant a la vorera, el va increpar per haver passat. Jo li vaig explicar a la senyora increpadora que el vianant agosarat tenia raó, ja que un “pas zebra” per definició és “de prioritat permanent pels vianants” (DGT).

La Gran Enciclopèdia Catalana el defineix com: Pas de vianants, generalment en zona urbana, en el qual aquests tenen preferència absoluta de pas. 
El que és el mateix, és una contradicció posar un “pas zebra” amb semàfor, ja que el semàfor no pot contrarestar “la prioritat permanent o absoluta”. Un “pas zebra” és sagrat pels conductors i sempre han de reduir la velocitat en acostar-s'hi i cedir el pas si hi ha un vianant. Això és educació vial!

Cal, doncs tenir ben clar la definició de “pas zebra” i “pas de vianants”. Aquest segon si que pot anar regulat per un semàfor.

L’Ajuntament de Barcelona també va cometre aquest error, però ja fa uns anys que està substituint els passos zebra amb semàfor per passos de vianants, que és el que cal fer i no confondre als ciutadans.

Prego a l’Ajuntament de Terrassa que faci el favor d’evitar confusions i arregli el que està mal fet, i de passada que faci complir la normativa general sobre passos zebra, que la majoria de conductor "se la passen pel forro"

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada