dissabte, 19 de desembre del 2009

El pessebre laic.


És maco aquest pessebre que ha fet l’Ajuntament de Terrassa. Es pot dir que és un pessebre laic. Per qui no l’hagi vist, és una parella, del segle XX o XXI, asseguda en un banc del carrer. Ella porta un nadó en braços i ell els cobreix amb un paraigua dels que es diuen de pagès. Tota l’escena està protegida per una paret de totxana grisa.
La pregunta és: Perquè serveix un pessebre laic? Això fa Nadal?
Sens dubte algú deu creure que si, perquè si el posa per Nadal al lloc del pessebre tradicional, és que així ho creu. Tot són opinions.
Però em torno a preguntar: Perquè serveix?
Per més explicacions que li busqui, no en trobo cap de vàlida.
Ja sé que em diran que és la transposició de la Sagrada Família al moment actual i que representa la visió més humana de la família, etc, etc, etc...
Però torno a la mateixa pregunta, sense remissió.
És el mateix que fer un bateig laic (que ja se’n ha fet un) o una primera comunió laica (sense primera comunió!). Si vols fer això, organitzes una festa amb els teus amics i deixat d’hòsties. No cal posar-li cap nom. Perquè per més que ho dissimulis no és ni un bateig, ni una primera comunió.
Això em fa pensar amb una pel·lícula, “les invasions bàrbares”. Al protagonista, es pot dir, que li munten una extremunció laica. Una festa amb els amics, molta conversa filosòfica i ben portada i adéu a aquesta vida. Però a ningú se li acudeix fer cap referència a l’extremunció catòlica!
Per a mi tot això és el mateix. Si feu un pessebre, que sigui un pessebre. Si us voleu batejar, que sigui un bateig. Si voleu fer la primera comunió, que sigui una primera comunió. En cas contrari posa una escultura davant de l’Ajuntament (qualsevol escultura que quedi bonica), fes una festa de benvinguda o fes una festa de presentació del teu fill. No cal posar excuses per fer aquestes coses, ni cal buscar la polèmica amb la gent que creuen que un pessebre és una representació bíblica del naixement de Jesús.
Això si, aquest naixement es pot traslladar al nostre temps, però que quedi clar que estàs fen una concessió a la modernitat, com a “Jesucrist Superstar”. Però que hi hagi un Jesucrist i que el clavin a la creu, com s’hauria de fer amb molt polítics, artistes i altres espècies que s’apunten a tot sense voler-se mullar. Aprofitats que són!!!

1 comentari:

  1. Va en la línia de fer canviar les vacances de nadal per les vacances d'hivern i les de setmana santa per les vacances de primavera. O en la línia de prohibir les joguines "regal" de menjars poc saludables. Collonades pijoprogres (de gent amb una capacitat mental limitada) per tenir al personal entretingut.

    ResponElimina